Wat maakt verslavingen zo moeilijk?

Wat maakt verslavingen zo moeilijk?

Het is geen geheim dat sommige verslavingen moeilijker te overwinnen zijn dan andere. Maar wat maakt het bijzonder moeilijk om van verslavingen af te komen? Hier zijn een paar factoren die elke verslaving uitdagender kunnen maken:

De verslaving is gekoppeld aan een plezierige activiteit

Verslavingen die geassocieerd worden met positieve ervaringen (zoals het gebruik van drugs of alcohol) kunnen bijzonder moeilijk zijn om op te geven. Ook kan het een persoon in verleiding brengen om drugs of alcohol te gebruiken tijdens een plezierige tijd of om een negatieve ervaring om te zetten in een positieve.

De verslaving is lichamelijk schadelijk

Verslavingen die lichamelijke schade veroorzaken (zoals het roken van sigaretten) kunnen moeilijk te doorbreken zijn vanwege de angst voor ontwenningsverschijnselen.

De verslaving is sociaal geaccepteerd

Verslavingen die als sociaal aanvaardbaar worden beschouwd (zoals het drinken van alcohol) kunnen moeilijker te overwinnen zijn omdat ze als normaal gedrag worden gezien. Veel mensen doen er erg laks over, of je komt uit een omgeving waar het als ‘normaal’ wordt gezien. Dan is de kans op stoppen kleiner.

De verslaving is emotioneel geladen

Verslavingen die emotioneel geladen zijn (zoals gokken) kunnen moeilijk te overwinnen zijn vanwege de sterke emoties die ermee gepaard gaan. Een gokverslaving maakt namelijk veel dopamine aan in de hersenen. Dat is een gelukshormoon die je het gevoel van blijdschap geeft. Dit maakt het nog moeilijker om er afstand van te nemen.

Hoe kom ik van mijn verslaving af?

Als je worstelt met een verslaving, weet dan dat je niet alleen bent. Veel mensen hebben in uw schoenen gestaan en hebben met succes hun verslavingen overwonnen. Hoewel het niet gemakkelijk is, is het mogelijk om van een verslaving af te komen. Hier zijn een paar tips om je op je reis te helpen:

1. Zoek professionele hulp

Dit is een van de belangrijkste stappen om van een verslaving af te komen. Een professional kan je helpen je verslaving te begrijpen en een plan te ontwikkelen om je verslaving te overwinnen.

2. Sluit je aan bij een steungroep

Er zijn veel groepen beschikbaar om mensen met verslavingen te helpen. Dit kan een geweldige manier zijn om steun te krijgen van anderen die begrijpen wat je doormaakt.

3. Vermijd triggers

Als je eenmaal weet wat je triggers zijn, is het belangrijk ze te vermijden. Als u ze niet kunt vermijden, probeer dan een plan te hebben om ermee om te gaan als ze zich toch voordoen.

4. Verander je levensstijl

Dit kan betekenen dat je je leven op een andere manier moet inrichten. Als u bijvoorbeeld verslaafd bent aan alcohol, moet u misschien plaatsen vermijden waar alcohol wordt geschonken.

5. Zoek hulp bij familie en vrienden

De steun van dierbaren kan van onschatbare waarde zijn bij het overwinnen van een verslaving. Zij kunnen u emotionele steun bieden en u helpen om op het juiste spoor te blijven met uw behandelplan.

Als je worstelt met een verslaving, is het belangrijk om te onthouden dat je niet alleen bent. Veel mensen hebben zelfs de moeilijkste verslavingen overwonnen. Met de juiste hulp en steun, kunt u dat ook.

Bron: CACN Verslavingszorg

NewMoon

Related Posts

Lage Sneakers voor een Stijlvolle Zomer

Lage Sneakers voor een Stijlvolle Zomer

Naar de sportschool of zelf een loopband kopen?

Naar de sportschool of zelf een loopband kopen?

De voordelen van het installeren van een markies tegen de zon

De voordelen van het installeren van een markies tegen de zon

8 dingen om te overwegen bij het raadplegen van een echtscheidingsmediator

8 dingen om te overwegen bij het raadplegen van een echtscheidingsmediator

No Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *