Vegan Guide #1 tips voor de beginnende vegan

Als iemand die niets weet over veganisme kan een “vegan lifestyle” best overweldigend en zelfs een beetje raar lijken. De eerste woorden die misschien in je opkomen als je aan veganist denkt zijn: geitenwollen sokken, tofuburgers, salades en ongewassen kapsels. Ik kan je vertellen dat ik nog nooit een veganist heb ontmoet of gezien die alleen op tofuburgers en salades leeft en de meeste wassen ook gewoon hun haar, haha.

Je ziet misschien bekende Instagrammers die een foto van hun lunch posten met de hashtag #vegan #vegansofig #carbthefuckup #plantbased. Maar wat betekent dit nou allemaal? In onze vegan guide serie, omdat er een hoop over veganisme te vertellen is, leggen we je veel uit over deze lifestyle.

De stap van vleeseter naar veganist is een lastige wanneer je je niet hebt voorbereid. Zelf werd ik spontaan vegetariër na het zien van Cowspiracy maar stiekem wist ik al wel dat ik veganist wilde worden. Langzaam maar zeker verving ik bepaalde producten voor veganistische producten. Eieren hoefde ik niet meer en door het minder eten van kaas merkte ik dat mijn lichaam er eigenlijk helemaal niet zo goed meer tegen kon. Dat was voor mij de druppel, mijn lichaam verlangt naar gezonde producten en mijn ziel wilt niet meedoen aan dierenleed: vanaf nu ben ik vegan.

Dit zijn mijn eerste tips voor de beginnende veganist of voor de mensen die er nieuwsgierig naar zijn:

Leg niet teveel druk op jezelf. In het begin kan boodschappen doen erg overweldigend zijn. Wat is nou eigenlijk allemaal veganistisch? Kan ik brood eten? Wat voor melk kan ik drinken? Hoe vervang ik de eieren in mijn cake? Naar mijn mening bestaat er geen perfecte veganist en als je deze levensstijl ingaat mag je best fouten maken. Geef jezelf wat tijd en houdt een open mind.

Begin met lijstjes maken. Om het even wat duidelijker te maken voor jezelf: maak lijstjes. Lijstjes met welke producten je niet kunt eten, bij welke supermarkten je veganistische producten kunt kopen, welke merken vegan opties hebben, welke producten je wel kunt eten (dit zijn er verassend veel, no worries). Ik Google zelf bijvoorbeeld : vegan soep Albert Heijn. Er zijn forums en websites die verhelderende lijstjes hebben met foto’s van de producten. Super handig!

Doe wat onderzoek. Knowledge is power. Hoe meer je weet over veganistisch leven, hoe makkelijker je het voor jezelf maakt. Goede documentaires op Netflix zijn bijvoorbeeld: Cowspiracy, Forks Over Knives en Food Choices. Er zijn genoeg boeken, websites en Facebook groepen over veganisme. Maar ook Youtube videos, de volgende video is echt een must watch (klik hier)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *