Dingen die ik had willen weten voor ik veganist werd

Het is bijna een jaar geleden dat ik besloot om alle dierlijke producten van mijn boodschappenlijstje te schrappen. De maanden voor mijn grote beslissing wist ik het steeds zekerder: ik wil veganist worden. Ik at al een tijdje vegetarisch en eigenlijk ging me dat super makkelijk af. Hoe meer ik over het dierenleed las, hoe meer vanzelfsprekend de volgende stap voor mij was. Eigenlijk was de beslissing snel gemaakt zonder mij teveel in veganistisch eten te verdiepen. Ik wilde dit nou eenmaal en zo moeilijk kon het toch niet zijn? Het is ook absoluut niet moeilijk, maar er zijn wel wat dingen die ik had willen weten voor ik veganist werd:

Veganisme staat niet gelijk aan perfectie.

Veel mensen  vinden dat als je geen dierlijke producten meer eet en draagt ook je oude leren sneakers moet weggooien, niet meer mag vliegen en geen plastic meer mag gebruiken. Maar veganisme gaat niet over perfectie, het gaat erom dat je streeft naar een betere wereld en hiervoor je best doet. Vaak krijg ik dit commentaar van mensen die zelf nog vlees eten, misschien is voor sommigen nog steeds niet duidelijk wat veganisme precies betekent. Ik wilde in het begin alles perfect doen maar sommige dingen kun je niet vermijden en ik doe mijn best en daar gaat het om.

Veganisme hoeft niet persé duur te zijn.

Ik maak nu de lekkerste (ook al zeg ik het zelf) budget friendly gerechten klaar. Vegan ontbijt, lunch en diner hoeft echt niet heel duur te zijn. De meeste betaalbare producten in de supermarkt zijn vaak juist veganistisch. Denk aan: bonen, rijst, pasta’s, aardappelen, fruit en groentes.

Ongelukjes gebeuren.

Dit heeft eigenlijk weer te maken met dat veganisme niet gelijk staat aan perfectie. Helaas, ongelukjes gebeuren. Alhoewel ik vaak de ingrediënten op verpakkingen lees, komt het weleens voor dat ik per ongeluk toch iets eet waar bijvoorbeeld melk in verwerkt zit. Dat is jammer, maar dat betekent niet dat de wereld vergaat. Ongelukjes gebeuren.

Je kunt overal veganistisch eten vinden.

Ik dacht dat dit veel moeilijker zou zijn maar niets is minder waar: je kunt overal veganistisch eten vinden. Vooral de laatste tijd heb je bijna in ieder restaurant wel een plantaardige optie op de menukaart. Zo fijn, het is nu veel makkelijker om 100% vegan te worden dan ooit. Het duurt misschien even voordat je precies weet welke producten allemaal veganistisch zijn zoals bijvoorbeeld snoep en koekjes bij benzinestations, opties in restaurants en producten in de supermarkt.

Veganisme verandert je leven.

En dat bedoel ik natuurlijk positief. Goh, als ik eerder had geweten wat voor positieve invloed deze beslissing op mijn leven heeft was ik veel eerder gestopt met dierlijke producten eten en dragen. Try it!

1 Comment

  • Ik vind het knap dat je veganist bent! Ik eet nog wel vlees en zuivelproducten, maar ik probeer steeds minder vlees te eten en hier misschien op een gegeven moment volledig mee te stoppen. Wel vind ik het heel jammer om vis te missen, omdat ik dit echt heel lekker vind. Wellicht ga ik wel minder zuivelproducten ook eten om toch wat beter voor het milieu te leven 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *