Wat zijn etherische oliën?

Etherische oliën zijn oliën die in de lucht verdampen. Doordat de olie snel kan verdampen wordt de geur van de plantaardige olie snel opgemerkt. Naast. dat de meeste etherische oliën heerlijk ruiken, hebben de meeste ook een helende werking. Deze oliën worden daarom dan ook gebruikt met aromatherapie (behandeling met geuren).

Er bestaan ontelbaar veel verschillende soorten etherische oliën, de ene is duurder dan de ander. Dit komt omdat sommige planten duurder zijn dan de ander, of er is bijvoorbeeld meer product nodig om de olie te maken. Al jaren worden deze oliën (ook wel essential oils) gebruikt voor verschillende doeleinden. Je kunt ze bijvoorbeeld simpelweg gebruiken als parfum, als zeep maar ook in combinatie met homeopathische medicijnen. Er zijn zoveel redenen waarom je etherische olie zou kunnen gebruiken.

Als je nog niet bekend met etherische oliën en je geen idee hebt waar je moet beginnen is het handig om zelf eens naar de winkel te gaan om wat flesjes te bekijken en te besnuffelen. Vaak hebben de verkoopsters genoeg basiskennis om je te vertellen waar bepaalde oliën goed voor zien. Ik heb zelf een klein lijstje gemaakt met de oliën die ik gebruik en waar ik ze voor gebruik:

Lavendelolie – Ik gebruik lavendelolie bijna dagelijks. Het heeft zo’n kalmerende geur dat ik het vaak gebruik voor ik ga slapen. Ik druppel dan 3 tot 6 druppels op mijn beddengoed en ervaar een goede nachtrust. Als je een bad hebt kun je ook een heerlijk ontspannen bad maken door een paar druppels aan het warme water toe te voegen.

Eucalyptusolie – Mijn eucalyptusolie staat altijd in de badkamer. Deze olie staat er om bekend goed te helpen bij verkoudheid en griep doordat de geur een luchtontsmettende werking heeft. Ook wordt deze olie vaak gebruikt bij spa’s en salons. Ik vind de geur persoonlijk heel prettig en voel me altijd extra opgewekt als ik de olie gebruik bij het douchen.

Clary Sage (Salvia sclarea) – Deze olie gebruik ik pas sinds kort. De olie heeft mega veel (mentale) gezondheidsvoordelen. Hij zou bijvoorbeeld helpen bij hormoonschommelingen, buikkrampen, menstruatiepijn en angststoornissen.  De olie kun je mengen met een beetje lavendelolie, zodat deze ook lekker ruikt.

Rozemarijnolie – Rozemarijnolie helpt bij het bestrijden van roos en schimmels. De olie heeft verschillende werkingen maar ik gebruik hem zelf bij het maken van een kokosolie haarmasker. Ik gebruik een paar druppels van deze olie en voeg deze toe aan mijn zelgemaakte haarsmasker die ik 12 uur laat intrekken voor ik hem uitspoel.

Tea tree oil – Tea tree oil staat bekend om zijn bacteriedodende en ontsmettende werking. Zelf gebruik ik deze olie op mijn gezicht als ik mijn make-up eraf heb gehaald. Ik meng de olie met een beetje amandel of castorolie.

Wees altijd voorzichtig met het gebruiken van etherische oliën in verband met irritaties en wondjes. Wanneer je voor het eerst direct contact met de huid maakt, gebruik dan niet teveel of verdun de olie met water of kokosolie. Verdiep je eens in de werkingen van verschillende oliën en experimenteer met het gebruik.

Gebruik jij al etherische oliën? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *