Waarom is masturbatie bij jonge vrouwen zo’n taboe?

Ik kan me nog herinneren dat ik voor het eerst nieuwsgierig was naar seks. Ik zat volgens mij in groep 7 toen we op school bij de GGD moesten laten zien “hoe ver we waren” door middel van plaatjes aan te wijzen. Ik wist wat tongzoenen was en vaag waar kinderen vandaan kwamen maar dat was het dan ook wel. Ik kreeg pas seksuele voorlichting in de eerste klas. Daar zat ik dan, tussen klasgenoten die ik amper kende naar een oude video uit de jaren 90 te staren. Ik hoorde gelach en het was vooral heel erg ongemakkelijk. De video ging vooral over de gevaren van seks; ik werd bang gemaakt met verschillende ziektes en ongewenste zwangerschappen. Ik begon bijna te denken dat vrijen iets ongemakkelijks, pijnlijks en gevaarlijks was. Het klonk in ieder geval niet als iets fijns.

Jongens in de klas maakte vaak grapjes over masturbatie, maar meisjes? Waarom is masturbatie het bij jonge vrouwen zo’n taboe? Natuurlijk is het iets heel persoonlijks maar het is absoluut niet iets om je over te schamen. Iedereen probeert het, of zou het moeten proberen. Als je je niet comfortabel voelt met je eigen lichaam, hoe moet je je dan voelen met iemand anders erbij? Vrijen is fijn als je je 100 % op je gemak voelt en je lichaam goed kent.

– Masturberen is erg gezond, het kan bijvoorbeeld helpen bij slaapproblemen.
– Masturbatie zou kunnen helpen bij menstruele krampen en pijn.
– Tijdens een orgasme maken je hersenen stofjes aan die je stemming verbetert.
– Orgasmes zijn goed voor je zelfvertrouwen, je mag best tijd maken om je zelf beter te leren kennen.

Ik wou dat we als vrouwen makkelijker over seks konden praten met elkaar, het is zeker belangrijk voor de ontwikkeling, voor ons zelfvertrouwen en de band die we als vrouwen met onszelf hebben. Waarom vinden we ons eigen lichaam vaak nog steeds zo snel beschamend? Nergens voor nodig. Vrouwen zijn ook gemaakt om plezier te hebben en ik denk dat dat begint met op ons gemak te voelen.

1 Comment

  • Helemaal waar, ik had het er ook pas geleden met een vriendin van mij over, waarom kunnen makkelijk en open praten over masturbatie, en vrouwen eigenlijk niet? Best raar.
    Liefs,
    Evelien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *