Vrienden verliezen en nieuwe vrienden maken

Op de middelbare school had ik gelijk al een hele groep vrienden om me heen. Veel mensen voegde me toe op Hyves en ik was altijd online op MSN, aan het chatten. Ik had sleepovers met vriendinnen en tot mijn 18e ben ik naar feestjes geweest en heb ik mij nooit eenzaam hoeven voelen. Ik dacht altijd dat alleen mensen die alleen waren eenzaamheid kende, mensen die tijdens de pauze in de gang op school vaak maar met 1 of 2 mensen hun boterham opaten.

Maar ik heb me denk ik nog nooit zo eenzaam gevoeld als toen ik een keer op een feestje was met vrienden van de middelbare school. Misschien was ik net een jaar of 19 en liep die tijd stage bij een grafisch bedrijf. Ik had op mijn nieuwe school ook nieuwe vrienden gemaakt maar sprak regelmatig af met mijn ‘oude’ vrienden. Ik besefte op dat moment niet hoeveel ik was ‘gegroeid’ en dat ik interesse had gekregen in nieuwe en andere dingen. Iemand van die groep tijdens het feestje maakt een opmerking over iets wat ik op dat moment heel tof vond en dat raakte me echt. Op dat moment voelde ik me zo out of place en anders, op een negatieve manier. Alsof ik nergens meer bijpaste en ik had op dat moment niemand om mee te praten.

Ik maakte nieuwe vrienden maar tegelijkertijd liet ik ook oude vrienden los en begon ik heel erg aan mezelf te twijfelen. Het voelde alsof ik niemand had, niemand waarmee ik dezelfde interesses deelde en dat voelde rot. Op dat moment realiseerde ik mij niet dat ik makkelijk nieuwe vrienden zou aantrekken die dezelfde dingen leuk vinden en waarmee ik overal over kon praten. Ik denk dat iedereen wel door een periode heen gaat waar ze het gevoel hebben vrienden te verliezen omdat ze zichzelf steeds meer gaan ‘vinden’. Dat hoort bij het leven en het is juist heel normaal om nieuwe dingen uit te proberen en zelf beslissingen te maken. Dus niet omdat je vrienden dingen leuk vinden of omdat het ‘cool’ is. Kies voor jezelf dan komen de juiste mensen op je pad.

Nu kijk ik terug naar die periode als eentje waarin ik heel erg naar mezelf aan het zoeken was, hoewel ik dit nog steeds wel doe. Het is niet erg om soms in je eentje dingen leuk te vinden, of bepaalde dingen juist niet leuk te vinden. Ik wou dat ik dit eerder besefte en toen wist dat ik nieuwe vrienden zou maken, dan had ik mij niet zo alleen gevoeld.

Ik ben inmiddels bijna 24 en ik ben omringd met de leukste en interessantste mensen – waarvan ik sommige pas een jaar ken. Het is nooit te laat om nieuwe vrienden te maken, giftige relaties los te laten of oude vriendschappen een nieuwe kans te geven.

2 Comments

  • Herkenbaar, ik had ook altijd veel vrienden maar op een bepaald moment maakte ik andere keuzes en groeide een andere richting op. Nu heb ik veel minder vrienden over, maar het geeft niks want ik voel me er niet alleen door. 🙂 De vriendschappen die ik nu heb zijn ook meer waard.

  • Ik heb heel veel moeite (gehad) met het loslaten van mijn ‘oude’ vriendinnen. Nog steeds soms wat moeite mee maar ik heb dit jaar wel de stap gezet om met ze te ‘breken’. Gelukkig ook nieuwe vrienden gemaakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *