Mensen ontvolgen op sociale media

Gisteren had ik opeens een soort wake up call. Ik was het zoveelste snapchat verhaal aan het bekijken en ik kwam erachter dat ik in de honderd ‘vrienden’ heb op snapchat. Vrienden even tussen aanhalingstekens want ik geloof niemand die zegt dat hij/zij honderd echte goede vrienden heeft, maargoed dat terzijde.

Ik heb een soort tik dat ik elk verhaal op snapchat (foto’s van anderen) moet zien.
Ik ben niet perse bang dat ik iets belangrijks mis want eigenlijk hoef ik natuurlijk niet te zien dat …. elke dag een broodje jam eet als ontbijt. Toch moeten alle verhalen bekeken zijn. Ik besefte me dat er ontzettend veel tijd gaat zitten in het bekijken van levens van anderen. Dus ik nam het besluit om iedereen te ontvolgen die me toch niet zou inspireren en waar ik eigenlijk niks aan heb. Uiteindelijk bleven er 5 vrienden over  (inclusief mijn broer).

Ook kwam ik erachter dat sommige mensen nogal veel negativiteit verspreiden zonder dat je het zelf doorhebt. Het is dus echt goed om selectief te zijn, vooral wat betreft social media.

Op Youtube had ik eigenlijk precies hetzelfde, ik was geabonneerd op meer dan honderd mensen en nu nog maar op 6 mensen (inclusief mijn broer weer haha). Ik hoef niet per dag tientallen video’s te zien verschijnen en nu weet ik dat ik veel meer tijd over heb om de beste versie van mezelf te zijn en mezelf te ontwikkelen.

De voordelen van mensen ontvolgen op sociale media (die niet inspirerend zijn en/of oppervlakkig zijn):

1. Je gaat jezelf veel minder vergelijken en hierdoor word je niet ongelukkig.
2. Je neemt afscheid van de negativiteite gevoelens die je soms krijgt bij het kijken van stories op Snapchat.
3. Het scheelt je enorm veel tijd omdat je nu geen 34 video’s meer hoeft te kijken per dag.
4. Het geeft je ruimte om je meer te focussen op jezelf en op je eigen doelen in de ‘offline wereld’.
5. Je volgt alleen inspirerende personen en vrienden en je weet hierdoor dat niemand perfect is en dat het niet alleen om de buitenkant gaat.
6. Je krijgt inspiratie en informatie waar je daadwerkelijk iets mee kan of waar je van leert.

Nou, volgens mij zijn dit al genoeg redenen om minder mensen te volgen.
Ongeveer 2 jaar geleden heb ik besloten om Facebook te verwijderen, eigenlijk om dezelfde reden. Sommige mensen verklaarden me voor gek en vertelden me dat ik heel veel contacten zou mislopen en dingen zou missen. Eerlijk? Ik mis het echt totaal niet en ik durf te zeggen dat ik gelukkiger ben zonder Facebook.

Zelf ben ik niet persé tegen social media want ik weet ook hoe leuk het kan zijn. Ik gebruik bijvoorbeeld nog wel Instagram want dit vind ik tof omdat ik van fotografie houd. Toch heb ik met mezelf afgesproken dat ik niet meer al die foto’s van anderen hoef te zien. Ik hoef niet elke keer die app te openen om maar weer bezig te gaan met het leven van een ander.

Doe waar je blij van wordt en haal het beste uit jezelf. Niemand is perfect ook al lijkt dit soms wel zo op social media, maar iedereen is goed op zijn/haar manier zonder allemaal filters en bewerkingsapps. Het is juist tof dat je jezelf bent omdat er niemand is zoals jij op deze wereld.

Door: guinevere.w

2 Comments

  • Wat krachtig dat je zo bewust voor jezelf kiest. Ik heb zelf geen snapchat maar zou graag ook zonder fb willen. Helaas kan dit niet ivm mijn werk.

  • Heel goed! Ik verwijder zelf ook vaak Facebook en instagram ( of de apps van mn telefoon) en ik merk dat het me altijd zoveel rust geeft! Ik heb altijd periodes dat ik alles weer installeer en dat ik meteen weer onrustig wordt, mezelf ga vergelijken, alles wil hebben wat ik bij andere zie plus de helft van mn dag met mn neus in mn telefoon zit! Plus ik ben hierdoor helemaal niet meer ‘in het nu’ waardoor ik eigenlijk een groot deel van mn leven mis. Ze gaan er na deze blog meteen weer af 😉 Thanks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *