Offline connecten

Ik heb veel goede herinneringen aan de bus, het is een plek waar ik als tiener iedere dag in zat. Even een momentje voor mijzelf voor de drukte begon. Tussen een uur of 7 of 8 stapte ik in en zocht ik een plekje achterin, ik had altijd het geluk dat ik nog een zitplek kon bemachtigen omdat mijn halte één van de eerste was. Ik haal mijn mp3 uit mijn tas, speel mijn playlist af en ik verdwijn. Ik sluit me af van de buitenwereld en luister naar de liedjes die mij raken, waardoor ik na ga denken en die mij een goed gevoel geven. Muziek is zo belangrijk in mijn leven. Als ik geen muziek luisterde tijdens mijn busrit, praatte ik met klasgenoten of speelde ik een spelletje op mijn iPod. WhatsApp en Instagram bestonden toen nog niet.

Het is 2017. Ik zit na een lange tijd voor het eerst weer in de bus, het is druk. Ik zit tegenover een vriendin en we praten, ik heb haar al een tijdje niet gezien. Wanneer ik om mij heen kijk zie ik alleen maar mensen die stil in zichzelf naar hun telefoonscherm staren, sommige hebben oordopjes in, sommige niet. De meeste scrollen met hun duim langs het scherm. Waarschijnlijk Instagram, Facebook of een of andere nieuwspagina. Misschien praten ze met hun vrienden over onbelangrijke dingen zodat hun busreis sneller voorbij is.

Hoevaak ik al wel niet heb gedacht “als ik voor mijn werk niet zoveel op mijn telefoon hoefde, had ik al die onnodige apps allang verwijderd”.  Ik weet niet of ik het echt zou doen, maar er is ergens wel een waarheid. Op de meest mooie momenten die ik afgelopen tijd heb meegemaakt, zat ik niet op mijn telefoon. Ik schilderde, ik had geweldige gesprekken met nieuwe vrienden, ik fotografeerde, ik maakte kunst, ik rende naar de zee, ik lag in het gras, ik danste, ik zong hard mee met de muziek, had seks.

Nu ben ik niet zo zeer boos op het gebruik mobiele telefoons, absoluut niet. Ik denk alleen, dat ik meer zonder mijn telefoon zou moeten doen, zeker wanneer ik besef dat ik op de fijnste momenten uit mijn leven.. geen apps gebruik. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *