Waarom doen we wat we doen?

Door de jaren heen, door de dingen die je hebt meegemaakt en door mensen in je omgeving ben je geworden wie je vandaag de dag bent. Je hebt een eigen identiteit gevormd. De manier waarop je reageert op gebeurtenissen en de emoties die je ervaart komen hier allemaal uit voort.

Meestal zijn we niet bewust van onze identiteit, maar hier bewust van worden en uitzoeken waar het vandaan komt kan voor grote positieve veranderingen zorgen. Niet alleen voor verandering binnenin jezelf maar ook voor veranderingen met je relaties.
Waarom doen we wat we doen?

Ik zal je een voorbeeld geven.
Mijn ouders zijn op mijn 15e uit elkaar gegaan en uiteindelijk gescheiden. Mijn vader woont sindsdien in Bulgarije. Het is allemaal niet heel makkelijk geweest en voor mijn gevoel werd mij toen alles afgenomen waar ik waarde aan hechtte.
In mijn vorige relatie had ik te maken met iemand die bijna maandelijks naar het buitenland moest voor werk, voordat hij op reis ging maakte ik altijd ruzie om de kleinste dingen. Op een dag was hij het zat en vroeg “Waarom doe je altijd zo voordat ik op reis ga?”. Zo koppig als ik kan zijn deed ik alsof het niet aan mij lag maar aan hem, op dat moment. Achteraf ben ik me ervan bewust geworden dat ik een angst had gecreëerd om verlaten te worden. Die angst is ontstaan op het moment dat mijn vader bij ons wegging.

Hoe meer je bewust gaat worden van je emoties, bewust gaat worden van de oorzaak van deze emoties hoe meer je gaat leren over jezelf. Hierdoor krijg je de controle over je emoties.

TIP/OPDRACHT
Wat heel goed kan helpen om uit te zoeken hoe je je eigen identiteit bent gaan vormen is door je levensverhaal op te schrijven. Schrijf alles vanaf je geboorte op wat je kan herinneren, en probeer gestructureerd een moment hiervoor te pakken. Desnoods deel je het op per vijf jaar en bij elk ‘hoofdstuk’ stel je jezelf vragen erover. Hoe voelde je op dat moment? En wat heb je ervan geleerd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *