Een stapje naar de ‘zero waste’ levensstijl

Toen ik vorige week het verhaal las over een dode walvis die was aangespoeld met 80 plastic tasjes in zijn maag, werd ik super verdrietig. Ik ben de laatste tijd zelf iets bewuster bezig met het minderen van mijn plastic gebruik, maar merk dat het echt heel moeilijk is. Zoveel producten zijn gemaakt van plastic of gewikkeld IN plastic. Je ontkomt er eigenlijk niet aan en ik heb daarom ook super veel respect voor de mensen die helemaal zero waste leven.

Wat is zero waste precies? Zero waste is een levensstijl met als doel om de planeet zo min mogelijk te beschamen door middel van bewuster te kopen, te recyclen en zo min mogelijk te consumeren. Dus geen uitstoot, geen plastic, geen verspillingen. Het is een levensstijl waarbij duurzaamheid voorop staat. Ik vind het een mooie levensstijl, maar ik been bang dat ik er persoonlijk nog lang niet klaar voor ben. Wel doe ik mijn best om zoveel mogelijk bij te dragen aan een betere aarde. Helaas is de aangespoelde walvis van vorige week maar een treurig verhaal uit duizenden, als we namelijk zo doorgaan, is er rond 2050 meer plastic dan vis in zee. Ik heb een rijtje gemaakt met de dingen die jezelf heel makkelijk kunt doen:

– Koop je groenten, fruit, noten en rijst niet meer in plastic. Dit is eigenlijk één van de makkelijkste dingen die jezelf kunt toepassen. Er zijn zoveel producten die je kunt kopen die niet in plastic zijn gewikkeld. Avocado’s, banana, kroppen sla, spinazie, komkommers, aubergine etc.

– Neem je eigen shopping bag mee. Gelukkig moeten wij als consumenten sinds een paar jaar betalen voor een plastic tas wanneer we iets afrekenen. Neem je eigen (canvas) tas mee, simple as that.

– Maak je eigen producten. Shampoo’s, conditioners, gezichtsmaskers, zeep en tandpasta komen vaak in een plastic verpakking maar het is ZO makkelijk (en leuk) om je eigen producten te maken. Pinterest staat vol met makkelijke en natuurlijke recepten. Zelf heb ik nu mijn eigen tandpasta’s, gezichtsmaskers en zelfs toiletreiniger gemaakt.

– Koop bewuster. Er zijn namelijk heel veel producten in de supermarkt die bijvoorbeeld dubbel verpakt zijn, wat helemaal nergens voor nodig is. Denk aan: tandpasta zonder doosjes, blokken zeep, koekjes met 1 laagverpakkingsmateriaal. Koop je beauty producten eens bij Lush, dit merk is hier namelijk heel bewust mee bezig (lees hier meer).

– Zeg nee tegen (plastic) rietjes. Neem je eigen metalen rietje mee of drink gewoon uit je beker of glas.

– Voordat je volgende keer op staat een gratis ballon, pen of flyer aanneemt, bedenk dan eerst of je deze gratis spullen nodig hebt?Waarschijnlijk heb je thuis al genoeg spullen en belanden deze freebies gewoon weer in de prullenbak. Not very zero waste.

Heb jij nog goede tips?

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *