Mediteren 101

Mediteren is iets wat mij enorm veel rust geeft in het dagelijks leven. Vroeger dacht ik altijd dat het alleen iets was voor boeddhisten maar het is eigenlijk voor iedereen! Je hoeft dus helemaal niet perse spiritueel te zijn om te kunnen mediteren. Het is eigenlijk een fijne manier om je gedachtes onder controle te houden waardoor je een stuk minder stress zult ervaren in het dagelijks leven.

Wat ik fijn vind om te doen is om zo vaak mogelijk ’s ochtends even te mediteren. Zo word je op een rustige manier wakker en ben je gedurende dag ook een stuk alerter. We zijn vaak geneigd om meteen ons mobiel erbij te pakken als we wakker worden, waardoor we meteen ons hoofd met super veel informatie vullen. Dit is niet goed voor je mentale gezondheid. Probeer zodra je wakker wordt eerst een ontbijtje te nemen en vervolgens 10 minuten even mediteren. Breng je aandacht naar je ademhaling en adem rustig in en uit. Wees je bewust van je gedachtes. Veel mensen denken vaak dat ze tijdens het mediteren hun gedachtes ‘uit’ moeten zetten maar dat werkt juist averechts. Wees je gewoon bewust van je gedachtes en je gevoelens op dat moment. Observeer ze en je zult langzamerhand voelen dat je jezelf onderscheidt van je gedachtes. Daardoor is het veel makkelijker om de onnodige ‘angst’ en zorgen als minder belangrijk en onrealistisch te zien. Normaal gesproken luisteren we heel veel naar daar stemmetje in ons hoofd die van alles continu beoordeeld en scenario’s verzint. Heel vaak veroorzaakt dit onnodige angsten en stress. Door regelmatig te mediteren merk je dat het makkelijker wordt om die gedachtes als ‘los’ van jezelf te zien waardoor je een enorme rust zult ervaren!

Je hoeft ook helemaal niet perse in een kleermakerszit voor een brandend stokje wierook te zitten om te kunnen mediteren. Eigenlijk kan je altijd en overal even mediteren; zo kun je bijvoorbeeld even een wandeling maken en tegelijkertijd proberen om je heel bewust te zijn van het moment zelf. Kijk naar de bomen, haal diep adem, ruik, voel het gras. Hoe meer aanwezig jíj bent, hoe minder aanwezig dat negatieve stemmetje in je hoofd zal zijn. Dit stemmetje kan je ook je ‘ego’ noemen, maar ik zal hier wat dieper op in gaan in een ander artikel.

Mediteren jullie wel eens? En wat zijn jullie tips? 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *