Mijn haat-liefde verhouding

Ken je dat gevoel dat je ergens van houdt maar het ‘haat’ dat je ervan houdt?
Nou dat heb ik dus met geld. Enerzijds wil ik meer geld zodat ik de dingen kan doen die ik zo graag wil doen en aan de andere kant denk ik “f*ck jou geld ik heb je niet nodig”. Maar we hebben nou eenmaal geld nodig.
Je kan dus wel stellen dat mijn relatie met geld nooit heel erg goed is geweest en daar wil ik iets aan doen.

Toen mijn ouders gingen scheiden is heel mijn leven op z’n kop gegooid. Ik woonde voorheen in een grote vrijstaande villa, aan het water en met een aardig grote tuin eromheen. Totdat mijn vader bij ons wegging, mijn moeder ineens fulltime de horeca in ging en ik er op mijn 15e alleen voor kwam te staan. Vanaf dat moment zorgde ik zelf voor mijn eten, dus er was vanaf dat moment altijd een ‘tekort’ aan geld. We verhuisden naar een flat en ik was voor mijn gevoel mijn thuis kwijt.

Ik gaf dus geld altijd de schuld voor alles wat ik niet heb kunnen doen en niet heb kunnen behalen. Daarnaast wil ik nog steeds bepaalde doelen halen maar maak ik mezelf wijs dat ik er geld voor nodig heb.

Beste geld,

Voor mijn gevoel heb jij alles kapot gemaakt wat ik vroeger had. Mijn vader maakte fouten omdat hij meer van jou wilde, daardoor zijn wij juist alles kwijtgeraakt en was er jarenlang een zwaar tekort. Je was er voor mijn gevoel in overvloed en ineens liet je ons in de steek. Je hebt mijn ouders pijn gedaan en daardoor mij, dat kan ik je met moeite vergeven. Mijn geld ergens in investeren (zoals in mezelf) vind ik doodeng omdat ik bang ben dat je niet terugkomt. Ik zou zo graag een mindfulness opleiding of yoga opleiding willen doen maar ik ben bang dat ik er niks voor terug krijg. Ik vertrouw je niet meer en doe daarom liever alsof ik je niet nodig heb en alsof je niet bestaat. Ik heb er alleen hekel aan dat je hetzelfde doet.

Liefs,
Leena

Ik zou bijvoorbeeld heel graag een ‘mindfulness coach’ opleiding willen doen, het prijskaartje wat erbij hoort schrok mij af. Het eerste wat ik dan denk is “van dat geld kan ik beter eten kopen”. Ik heb een angst gecreëerd om geen of te weinig eten te hebben waardoor ik mijn eigen kansen blokkeer.

Ik moet leren roeien met de riemen die ik heb en mezelf niet wijsmaken dat het alleen kan met meer geld. Daarnaast moet ik mezelf niet afsluiten voor de stroming van geld, geld is namelijk energie.

Hoe is jou relatie met geld?

2 Comments

 • Charlene, ik herken zoveel van wat je schrijft… Er is een periode geweest dat ik geld haatte. Geld stond voor mijn gevoel overal tussen… Vooral tussen écht contact… Geld heeft voor mijn gevoel een veel te prominente rol gekregen in de maatschappij. Het liefst wil ik ook veel geld generen… om er vervolgens wat moois en goeds mee te doen. Iets wat de aarde niet vernietigd, maar een beetje beter maakt. Omdat mijn hart en mijn ziel liggen in het werken met en helpen van mensen werk ik in de zorg… Het geeft mij een innerlijke voldoening. Financieel gezien geeft het mij geen voldoening. Ergens is dat natuurlijk minder belangrijk… maar toch voelt dat soms niet zo. Het liefst eet ik volledig biologisch, zou ik een zelf voorzienend tiny huisje wonen… maar daar is meer geld voor nodig dan wat ik nu heb.

  Nu is geld op zich niet slecht, het is wat je ermee doet.

  Ik dwaal een beetje af, maar het liefst zou ik de aarde weer beter willen maken. En alle mensen wakker willen schudden dat we op deze manier niet verder kunnen leven. Dat we veel meer eco-friendly moeten leven, omdat er straks anders geen aarde meer is. En dat we zoveel meer voldoening uit onszelf en het leven kunnen halen als we allemaal veel bewuster samenleven en niet zo individualistisch en kapitalistisch zijn….

  Ik hoop dat je blogs andere mensen doen inspireren… en dat de aarde zo stapje voor stapje weer een beetje beter wordt…

  • hee Maaike, allereerst bedankt voor je lieve woorden!
   Het is lastig he die tweestrijd, enerzijds wil je stiekem meer ervan zodat je nog meer kan doen wat je allemaal het liefst doet én zodat je nog meer hulp bieden kan bieden aan mensen die het nodig hebben. Maar aan de andere kant wil je je niet tegen laten houden door geld. Geld is ook een energie wat moet blijven stromen zoals ik al aangaf dus het moet uitgegeven worden om weer te kunnen ontvangen en het durven investeren is ook een dingetje, wanneer je met liefde ergens in investeert krijg je het er later weer uit. Het is even zoeken naar die balans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *