Een Déjà vu

Een déjà vu (uit het Frans: eerder gezien) is een bekend verschijnsel in de psychologie; het betreft de ervaring iets mee te maken waarvan men tegelijkertijd de indruk heeft het al eerder te hebben meegemaakt, terwijl men weet dat dat niet het geval is.

Iedereen heeft het om de zoveel tijd: een déjà vu. “Ik heb een déjà vu, wow dit is zo raar”. We kunnen niet uitleggen wat het nu precies is, een moment dat lijkt op een droom uit het verleden? “Ik heb dit al een keer meegemaakt”. Ik kan mijn vinger er niet precies op leggen wat het is maar het voelt een beetje magisch. 70% van de bevolking krijgt minstens 1 keer in zijn of haar leven een déjà vu. Sommige mensen kunnen op dat moment zelfs precies voorspellen wat er gaat gebeuren. Voor je het weet is het weer over.

De laatste keer dat ik een déjà vu kreeg is ongeveer al weer 2 jaar geleden. Het was een moment in mijn leven waar ik veel twijfelde en mezelf afvroeg of ik wel de juiste beslissingen nam. Ik stond in de woonkamer bij mijn ex in Los Angeles, hij en z’n roommate hadden een gesprek over iets onbelangrijks en ik zat rustig op de bank. Niet echt een bijzonder moment dus, ook niet een moment waarbij ik het gevoel kreeg hem al eerder meegemaakt te hebben. Maar toch kreeg ik op dat moment echt een déjà vu.

Een paar maanden voordat ik die déjà vu kreeg had ik een boek gelezen over vorige levens, ik weet dat het boek geschreven was door Sylvia Browne maar de precieze titel kan ik mij niet meer herinneren.  Ze vertelde over haar ervaringen met déjà vu’s en wat het volgens haar betekent. Volgens Sylvia is een déjà vu een checkpoint. Voor ieder mens geboren wordt staat het lot al vast, dit noemt ze de blauwdruk. Je leven is volgens haar dus eigenlijk al uitgewerkt terwijl je nog in de buik van je moeder zit: met wie we gaan trouwen, waar en met wie we gaan werken en wat we tijdens ons leven op aarde moeten leren.  Natuurlijk heb je altijd nog je eigen beslissingen en vrije keuze, dat geloof ik zeker maar er zijn een aantal gebeurtenissen uitgewerkt die we voor onze eigen spirituele groei moeten meemaken. Wat Sylvia Browne dus eigenlijk bedoelt met een checkpoint is een check dat je op de goede weg bent, je leven is in ‘perfect flow’.

Natuurlijk kunnen we niet 100% vaststellen wat een Déjà vu nu werkelijk is. Wetenschappers hebben hier ook geen concrete verklaring voor en daarom blijft het iets mysterieus. Ik vind het persoonlijk heel apart dat juist in die tijd van twijfel en onzekerheid ik een ‘checkpoint’ kreeg. Alsof iemand me duidelijk wilde maken dat ik me geen zorgen hoef te maken. Achteraf gezien heb ik in die periode van mijn leven een van mijn grootste en belangrijkste lessen geleerd.

Een Déjà vu betekent voor mij dat ik me geen zorgen moet maken, de dingen gaan zoals ze gaan en het is wat het is: Comfort. 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *