7 redenen waarom je een dagboek moet bijhouden

Er zijn genoeg redenen om een dagboek bij te houden maar ik heb na groep 8 nooit meer echt de moeite genomen om een dagboek te kopen en er iedere avond in te schrijven. Het doet me denken aan die tijd dat ik als 11jarig meisje opschreef wie in de klas elkaar leuk vond en welke ‘vriendin’ op MSN achter mijn rug om over mij roddelde.

Iedereen dealt met bepaalde emoties die geuit moeten worden. Doordat ik een blog had kon ik veel kwijt bij mijn volgers, ik gebruikte mijn blog dus eigenlijk een beetje als een dagboek.. dacht ik. Maar get real: hoeveel deel je nu echt met de buitenwereld? Hoeveel zinnen en woorden zijn dan niet mooier gemaakt en hoeveel gedachtes zijn er dan wel niet getypt? Op internet kun je niet altijd alles kwijt en dat hoeft ook niet. Je bent niet verplicht om alles met iedereen te delen, maar deel het wel met jezelf want het kan je helpen jezelf beter te leren kennen en leren omgaan met onbekende gevoelens. Zelf ben ik ook weer begonnen met een dagboek en ik wou dat ik dat eerder had bedacht:

  • Het stimuleert de creativiteit. In een dagboek hoeven de bladzijdes er niet perfect uit te zien. Je kunt schrijven, tekenen en krassen wat je wilt. Je dagboek is geen Instagrampagina waarbij alles er netjes uit moet zien. Dit betekent dat je heel vrij kunt zijn met wat je doet en met wat je opschrijft.
  • Het helpt bij het behalen van doelen. Je bent dus eigenlijk je eigen persoonlijke coach. Je schrijft je doelen op, schrijft over het proces en je kunt jezelf motiveren.
  • Het bijhouden van een dagboek helpt je bij het uiten van gevoelens. Sommige gevoelens stop ik weg, ik praat er niet over omdat ik dat niet durf of moeilijk vind. Een dagboek helpt bij het verwerken van nare gevoelens en zelfs trauma’s. Ik heb nu al veel aan mijn dagboek die nooit iemand hoeft te lezen. Het werkt echt heel therapeutisch.
  • Je dagboek biedt steun tijdens moeilijke periodes. We weten allemaal dat praten met iemand kan helpen in moeilijke periodes. Maar soms is praten geen oplossing. Sommige dingen willen we eerst zelf oplossen en goed over na denken voor we hulp of steun bij anderen zoeken. Ik vind dat een dagboek echt kan helpen in moeilijke tijden omdat je dingen van je af kunt schrijven en bepaalde situaties kan verhelderen. Zeker omdat je ook kan terug lezen wat je op een bepaald moment dacht.
  • Het helpt bij het uiten van frustraties en vermindert stress. Of je nu maar wat schetst of hele verhalen schrijft. Het kan invloed hebben op het verminderen van stress omdat je, wanneer je je dagboek erbij pakt, echt even een momentje voor jezelf neemt. Wanneer je je boos, onbegrepen of verdrietig voelt: pak je dagboek erbij.
  • Zorgt voor Law Of Attraction. Ik geloof in ‘the law of attraction’ en ik denk dat een dagboek je kan helpen bij het aantrekken van de dingen die je wilt of wilt bereiken. Maak iedere keer wanneer je ’s avonds voor het slapen in je dagboek schrijft een lijstje met dingen die je wilt ontvangen en bereiken en waarom je deze wilt ontvangen en bereiken. Dit kan van alles zijn : nieuwe creatieve opdrachten, een nieuwe auto, een gezondere levensstijl. Wanneer je deze wensen opschrijft; visualiseer en doe alsof je deze wensen al hebt. Beter nog: teken ze. Wat voor gevoel geeft het je wanneer je doet alsof deze wensen al zijn uitgekomen? Hou die gedachtes vast en de law of attraction zal zijn werk doen.
  • Het is simpelweg gewoon leuk om je dagboek te bewaren en later terug te lezen. Soms vergeten we de helft van wat we meemaken en dit werkt een beetje hetzelfde als een fotoboek. Maar dan veel persoonlijker en alleen voor jou.

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *