5 tips om bewuster te leven

Ken je zo’n dag dat alles op automatische piloot gaat. Dat je ’s avonds in bed ligt terug te denken aan hoe je dag is verlopen en ineens beseft dat alles als een waas aan je voorbij is gegaan?
Persoonlijk vind ik zo’n dag zwaar frustrerend, ik probeer mijn leven zo bewust mogelijk te leiden omdat het mij rust geeft en het geluksgevoel geeft. Leven in het nu, zonder zorgen over het verleden en de toekomst is rustgevend.

Maar het is in deze tijd voor de meeste onder ons erg lastig om na te streven, daarom geef ik je graag 5 tips die je kunt toepassen in je dagelijkse leven om bewuster door het leven te gaan.

 1. Bewuste ademhaling
  Iets wat je waarschijnlijk heel vaak hoort de laatste tijd maar echt zó goed werkt, bewust ademhalen. We leven in een best wel gehaaste maatschappij, zorg daarom door de gehele dag dat je letterlijk op adem komt. Adem een aantal keer heel diep in en blaas rustig uit, als je de mogelijkheid hebt sluit dan je ogen. En word je even bewust van jezelf, hoe je je voelt, waar voel je spanningen in je lichaam en word je bewust van je omgeving waar je je op dit moment bevind.
 2. Bekijk je situatie als een buitenstaander
  Stel je hebt een woordenwisseling met je geliefde, je raakt gefrustreerd, grote kans dat je erin mee word gezogen maar zodra je jezelf uit de situatie projecteert snap je zelf niet eens meer waar je je nou zo druk om maakt. Je wordt uit het nu getrokken en dat is juist wat je niet wilt.
 3. Doe even helemaal niks
  Stop even met dat gescroll door je telefoon, klap je laptop dicht en leg je boek weg. Doe even helemaal niks en neem je omgeving in je op.
 4. Je bent niet je gedachten
  We zijn gewend onszelf te identificeren met onze gedachten, maar je bent niet je denken. Je bent waarnemer van je eigen gedachten. Je gedachten trekken je mee alle kanten op, naar het verleden, de toekomst maar houden je weg van het heden. Hiervan bewust worden en jezelf ontkoppelen van die identificatie brengt je in het nu.
 5. Eet je maaltijd bewust
  In deze snelle maatschappij besteden we vaak te weinig aandacht aan ons eten. Eten terwijl je tv kijkt of nog even door Instagram of Facebook scrolt, doe jij dit ook? Of wanneer je een film kijkt en je hand een eigen leven leid in een zak chips, herkenbaar?
  Vaak eet je dan zonder te luisteren naar je lichaam, je focus is namelijk op iets anders waardoor je hersenen niet meer door hebben dat je al vol zit of geen trek hebt.

Sta jij bewust in het leven of leef je op automatische piloot?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *