Je levenspad terug vinden

Ken je dat vertrouwde gevoel wanneer alles goed lijkt te gaan. Je bent zo gelukkig dat je het gevoel krijgt alsof je precies op de juist plek bent. Right place, right time. Het universum moedigt je aan en alles flowt. Alles gaat zoals het moet gaan, alles komt wat moet komen. Er zijn geen vragen, zorgen of problemen. Er zijn juist tekens, toevalligheden en steeds minder puzzelstukjes. Je vraagt je niet constant af wat je moet doen, je doet het gewoon… op gevoel. Er is vertrouwen omdat je weet dat je op het juiste pad bent. Je levenspad.

Maar wat nu als het helemaal niet zo voelt? Wat nu als je je iedere dag afvraagt wat je met je leven moet doen? Wat als je je helemaal niet verbonden voelt en het gevoel hebt dat iedereen je in de steek heeft gelaten? Wat als niet eens weet of je wel een levenspad hebt?

Iedereen heeft een levenspad. Iedereen kan dat vertrouwde gevoel krijgen of terugwinnen. Alleen soms gebeurd er in ons leven iets waar we zelf geen controle over hebben, waardoor het lijkt alsof we steeds minder met onszelf en het universum verbonden zijn. Dit kan door iets heftigs  zijn wat een trauma veroorzaakt, maar ook een gebroken hart of een verbroken vriendschap kan ons doen laten terugtrekken. Wanneer we ons terugtrekken, sluiten we ons af voor (nog meer) negatieve emoties, verdriet en prikkels. Dat kan ik in het begin comfortabel zijn maar na een tijd kan dit lijden tot ernstige problemen. Wanneer we ons afsluiten voor negatieve emoties, sluiten we ons namelijk ook af voor positieve emoties zoals enthousiasme, blijheid en dankbaarheid.

In zo’n staat is het heel lastig om verbonden te zijn met het universum omdat je niet eens verbonden bent met je eigen lichaam en geest. Het moment dat we naar genezing zoeken, is het moment dat we al aan het genezen zijn. Toen ik een jaar geleden erg met PTSS worstelde, voelde het voor mij alsof ik in een film speelde. Mijn leven voelde zo onecht en wazig en ik wist totaal niet wat ik voelde of wat ik moest doen. Je kunt zeker zeggen dat ik van mijn levenspad af was.

Pas toen ik erachter kwam dat ik mijn problemen niet zelf kon oplossen en hulp zocht bij mijn huisarts, merkte ik een kleine verandering. Het ding met een probleem is dat je vaak moet weten wat het probleem precies is voordat je het kunt oplossen. Zo moet een dokter precies weten wat voor klachten je hebt voor de dokter kan constateren wat voor ziekte je hebt; pas vanaf dan kun je beginnen met genezing. Ik denk dat het in mijn hoofd ook zo was; ik kon pas genezen toen ik besefte dat ik niet gek was, maar ik echt een serieuze posttraumatische-stressstoornis had. Doordat ik nu eindelijk wist wat er mis was, kon ik begonnen met mijn healing journey.

Ik durfde een stapje terug te nemen om mij te focussen op mijzelf. Wat ik mij nog goed herinner is dat ik na mijn eerste therapiesessie een goed gevoel had. Eindelijk kreeg ik weer het gevoel dat ik iets goed deed en dat ik een juiste stap had genomen. Wellicht wel een stap op mijn levenspad. Dat moment zal ik nooit meer vergeten. Het was voor het eerst in tijden dat ik niet het gevoel had dat ik in een wazige mist leefde. Ik deed iets voor mij, iets wat mijn leven compleet zou veranderen.

Wanneer we ons verdwaald voelen en opzoek zijn naar betekenis, is er nog veel dat veranderd moet worden. Dat gevoel is een teken van het universum die zegt “Je weet wat je te doen staat, diep van binnen weet je wat je wilt. Volg dat gevoel”. Ik wist bijvoorbeeld allang dat ik naar een dokter moest gaan, maar ik probeerde alles op eigen kracht. Sommige dingen kun je gewoon niet alleen oplossen, en dat is oké.

Voor mij was het naar de dokter gaan en mijn reis naar genezing maken, wat mij weer terug bracht bij mijzelf en in diepere contact bracht met het universum. Ik weet het nog goed, en heb er ook al eerder een artikel over geschreven: tijdens mijn eerste afspraak in het ziekenhuis trok ik bij de wachtruimte  nummer 111. Een nummer dat mij op dat moment heel veel steun gaf en aanmoedigde. Voor een ander kan het iets anders zijn wat diep zit. Een relatie die verbroken moet worden, een verhuizing, een verslaving, een verkeerde groep vrienden, een ongezonde levensstijl. Het kan van alles zijn wat jou van je levenspad houdt.

Vraag je ‘diepere ik’ wat het is wat je moet doen. Je weet het al. Het eerste wat in je opkomt, is hetgeen wat jou verder zal helpen om terug op je pad te komen. The universe got you.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *