Je leven veranderen met deze 3 stappen


Om mij heen merk ik steeds vaker dat mensen van mijn leeftijd bang zijn om iets in hun leven te veranderen. Grote dromen maar teveel angst om ook daadwerkelijk iets te ondernemen. Waarom? Faalangst en een overweldigend gevoel, even niet meer weten welke richting zij op willen. Ik herken het wel. Soms moet je even een stapje terug nemen en er vervolgens helemaal voor gaan. 

1. Verander je mindset. Soms zijn we zo bang om veranderingen in ons leven aan te brengen omdat het vooral zover van ons af staat. Het lijkt onmogelijk en we houden er nou eenmaal niet van om dingen te proberen en te falen. Als er de kans is dat iets niet zal gaan lukken, beginnen we er al niet aan. Faalangst. We durven niet meer uit onze comfortzone te stappen en ons leven bij de hoorns te pakken. Maar niemand anders gaat het voor je doen, je hebt je eigen leven zeker voor 80% in eigen hand dus als je je leven wilt veranderen, uit je sleur wilt komen, moet je eerst je mindset veranderen. Oké, dat klinkt makkelijk maar hoe begin je daar dan weer mee? Nou, eerst schrijf je op wat je wilt: al je dromen, plannen en dingen die je aan je leven wilt veranderen. Schrijf alle details op en denk outside of the box en kijk er goed naar wat je hebt opgeschreven. Neem even een stapje terug zodat je een goed overzicht krijgt van wat je wilt in plaats van wat je allemaal nog moet doen. Nog steeds overweldigend? Eng?

2. Maak nieuwe plannen. Om doelen te halen of je leven te veranderen moet je soms oude gewoontes los laten en nieuwe gewoontes aanleren. Dat laatste is niet het aller makkelijkste. Hier komt veel planning bij kijken omdat een gewoonte pas een gewoonte wordt als je het vaak doet. Wil je bijvoorbeeld een ochtendmens worden maar sta je iedere dag om 9 uur op. Dan moet je je wekker steeds wat vroeger zetten en je avonden beter plannen, zoiets gaat niet vanzelf. Wil je een wereldreis maken maar geef je ieder weekend teveel geld uit, dan zal je een spaarplan moeten maken.

3. Geloof in jezelf. Als je ook maar een beetje aan jezelf twijfelt, gaan anderen om je heen dat ook doen. Wanneer je met volle vertrouwen een nieuw doel begint, heb je veel meer kans van slagen. Soms is het lastig en moet je eerst wat zelfvertrouwen opbouwen, begin dan wekelijkse doelen die wat haalbaarder zijn dan dat ene grote doel wat je voor je hebt. Doe het desnoods in stapjes. Wil je afvallen voor je gezondheid en er moet 20kg af? Dan lijkt dat natuurlijk hartstikke veel. Schrijf, plan, bouw zelfvertrouwen op en ga ervoor. Je kunt het!

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *