Keuzes maken

Het is iets waar je elke dag tegenaan loopt en waar veel mensen moeite mee hebben: Het maken van keuzes. Of het nou gaat om iets kleins zoals het uitkiezen van een outfit, of iets met een grotere impact zoals het vinden van een geschikte studie. Hoe kun je het maken van keuzes eigenlijk makkelijker maken?

Afgelopen september begon ik aan mijn eerste studie. ‘Weet je al wat je gaat studeren?’ was een vraag die ik al duizenden keren had gehoord. Gaan voor iets waar mijn passie ligt, zoals fotografie op de kunstacademie was een optie. Maar na lang nadenken, wilde ik voor een veilige optie gaan. Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht leek de perfecte keuze. Uiteindelijk ben ik erachter gekomen dat ik toch niet de juiste keuze had gemaakt. Het voelde als een teleurstelling, een soort mislukking. Maar door deze ‘foute’ keuze heb ik veel geleerd en ben ik een stapje dichterbij wat ik wel graag wil.

– Om dichterbij de ‘juiste’ keuze te komen, is het belangrijk om een helder beeld te krijgen van wat je wilt. Dat deed me denken aan een stukje uit Alice in Wonderland. Alice weet de weg niet en vraagt aan de kat welke kant ze op moet gaan. De kat vraagt waar ze naartoe moet, waarop Alice zegt dat het niet uitmaakt. ‘Als je niet weet waar je naartoe wilt, maakt het ook niet uit welke kant je op gaat’, is zijn antwoord.

– Wees realistisch. Je kunt niet meteen alles bereiken wat je in gedachte hebt. Vallen en opstaan hoort erbij, om uiteindelijk bij jouw doel te komen.

– Last but not least. Vetrouw op jezelf en wees niet bang om een verkeerde keuze te maken. Volg je intuïtie en je zult het antwoord vanzelf vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *