Je levensdoel vinden (is het echt zo lastig?)

Tegenwoordig hebben veel mensen een baan waar ze simpelweg niet gelukkig van worden. Ze gaan met tegenzin naar het werk en kijken de hele week uit naar het weekend om vervolgens weer maandag overnieuw te beginnen. Sinds kleins af aan heb ik dat nooit begrepen; je leeft maar één keer dus waarom zou je er niet het beste van maken? Waarom zou je willen werken voor een baas die je alleen maar stress veroorzaakt? Waarom zou je simpelweg gewoon weer een ander nummer in een groot bedrijf willen zijn zonder ècht een indruk te maken in de wereld? Is dat nou echt het doel van het leven?

Zoals ik al eens in een eerder artikel heb verteld vind ik dat het uitproberen van verschillende interesses en het beginnen van nieuwe uitdagingen, niet iets slechts is. Ook al kan dat soms impulsief overkomen in de ogen van andere. Het is een deel van een belangrijk onderwerp in je leven; persoonlijke groei. Daar hoort vallen en opstaan bij. Alleen door verschillende dingen te proberen kun je er uiteindelijk achter komen wat jij nou echt leuk vindt. En ja, sommige mensen worden geboren met een talent en die weten het meteen. We kennen vast allemaal zo’n persoon in onze omgeving. Het kan dan soms voelen alsof je zelf niet zo goed weet wat nou eigenlijk jouw roeping of talent is en dat kan demotiverend zijn. Toch denk ik dat het naast verder  blijven zoeken totdat iets echt ‘klinkt’, het ook belangrijk is om te accepteren dat je het nog niet gevonden hebt. Acceptatie is een begin van groei. Je stelt jezelf open voor nieuwe kansen en situaties en blijft niet in een tunnelvisie hangen. Soms werken dingen niet zoals je het je had voorgesteld en dat is oké.

Maar mocht je je toch afvragen waaraan je je levensdoel kunt herkennen, zijn hier een aantal punten:

1.Wat zou je voor altijd kunnen doen zonder dat je daar betaalt voor krijgt?

Dit is echt een hele belangrijke. Waar word jij nou ècht blij van? Waar krijg jij die rush van inspiratie en energie van? Is het schrijven, filmen, berekenen, iets onderzoeken? Dit ligt vaak heel dichtbij onze favoriete hobby en misschien ben je daar op dit moment al mee bezig. Bedenk dit goed voor je zelf en probeer er bijvoorbeeld een carrière aan te koppelen. En als dit niet lukt; don’t worry! Misschien kom je juist op een nieuwe manier om er geld mee te verdienen. Be creative! 

2. Wat was je favoriete hobby als kind?

Kinderen zijn nooit bezig met het feit dat ze geld moeten verdienen om rekeningen te betalen. Zij doen simpelweg wat ze echt blij en gelukkig maakt. Als jij je eens kon verplaatsen in jezelf toen je kind was; wat vond je toen het leukste om te doen? Waarschijnlijk is het iets creatiefs zoals tekenen of knutselen. Of misschien wel muziek luisteren. De meeste kinderen zijn ontzettend creatief en ik geloof er ook heilig in dat dat de ware aard van ons mensen is; creatief zijn. Dingen creëren. We hebben alleen een beetje die connectie met onze ware aard verloren.

3. Zijn er dingen die vaak terugkomen in je leven?

Dit klinkt misschien een beetje vaag en zweverig, maar zijn er woorden die opvallend vaak terugkomen in je leven? Bijvoorbeeld; je zat er net aan te denken om van je hobby als schrijver je beroep te maken. Vervolgens hoor je in de bus een vrouw aan de telefoon praten over dat haar boek met veel succes verkocht wordt. Een tijdje later hoor je later op de radio over een schrijvers cursus, of kom je opeens een poster tegen over een signeersessie van je favoriete schrijver. Dit zijn allemaal kleine tekenen van het universum. Vaak zie je dit ook terugkomen in de vorm van getallen, bijvoorbeeld 1111 of 222. Als je zo’n nummer tegenkomt (bijvoorbeeld op de klok of op een nummerbord) probeer dan even stil te staan bij wat je aan het denken was op dat moment. Of waar je op dat moment mee bezig was. Het zijn namelijk allemaal signs dat je op het juiste pad bent.

Natuurlijk zal het uiteindelijk per persoon verschillen en ligt het er ook aan waar jouw interesses liggen. Misschien weet je het allang al maar heb je gewoon net dat ene stapje in de juiste richting nodig. In dat geval: go for it. Of zoals Pablo Picasso zei: “Everything you can imagine is real”. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *