Je inspiratieloos voelen


Als persoon die constant creatief bezig wilt zijn is er niets meer frustrerend dan wanneer je merkt dat je inspiratie op is, er komt letterlijk niets meer uit je pen. Vooral wanneer je iets moet onderhouden zoals een blog of wanneer je een deadline hebt maar je niets kan verzinnen en alles geforceerd voelt. Ik heb de afgelopen maanden 2 belangrijke dingen geleerd over inspiratie opdoen en geïnspireerd blijven.

Ik kan er erg mee zitten wanneer ik met een project bezig ben en m’n inspiratie op lijkt. Op die dag zelf ben ik ‘creatief gefrustreerd’ en ga ik uit wanhoop maar andere dingen doen zoals opruimen en yogaoefeningen. Ik hou mezelf dan bezig met de dingen die ik wel kan doen want het gevoel om ook nog eens onproductief te zijn op dezelfde dag dat er niets creatiefs uit mij komt, dat maakt me al helemaal geïrriteerd.

Maar nu besef ik mij het volgende: wanneer inspiratie op is, moet je inspiratie opdoen. Inspiratie komt niet vanzelf, uit het niets, wanneer je iedere dezelfde routines volgt. Je moet erop uit, nieuwe boeken lezen, oude films kijken en jezelf opnieuw prikkelen. Onderneem iets buiten je comfortzone of plan een spontaan tripje naar een nieuwe bestemming. Inspiratie laat zich niet op zich wachten, je moet het vaak zelf opzoeken, ervoor vechten.

Het tweede wat ik heb geleerd dat er een verschil is tussen je inspiratieloos voelen en jezelf leeg of geblokkeerd voelen. Wanneer je je ongeïnspireerd voelt kun je makkelijker inspiratie opdoen, open staan voor nieuwe dingen, gevoelens en gedachtes. Maar wanneer je je leeg voelt of het idee het dat je writers block hebt, is dit vaak lastiger. Het lege gevoel moet opgevuld worden door de dingen die jou, jou maken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je teveel hooi op je vork hebt genomen en je het gevoel hebt dat je geen tijd voor jezelf hebt gehad. Misschien moet je bijkomen van vermoeiende zaken en heb je geen eens tijd gehad om inspiratie in je op te nemen. Mijn advies: rust uit, laad je batterij op en doe inspiratie op wanneer je lichaam en gemoedstoestand er weer klaar voor zijn.

1 Comment

  • Interessant dat je het onderscheid maakt tussen ‘geen inspiratie hebben’ en ‘geen inspiratie kunnen opdoen’. Het eerste geval is makkelijk op te lossen door iets te doen waardoor je inspiratie kan krijgen, maar het tweede is iets lastiger. Het vraagt eigenlijk om een verschillende aanpak. Super interessant! Ik zal er aan denken de volgende keer dat ik me ‘inspiratieloos’ voel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *