Introvert, maar niet verlegen

 

Je hoeft je niet te schamen voor het feit dat jij jezelf moet bestempelen als introvert. Toch heb ik het gevoel dat extraversie wordt gezien als de norm waar iedereen aan hoort te voldoen in onze samenleving. Meer begrip voor introversie zou geen kwaad kunnen.

Introvert en extravert heeft te maken met waar je energie van krijgt. Introverten krijgen dat van op zichzelf zijn, van hun eigen gedachten en ideeën. Extraverten krijgen energie van de omgang met andere mensen. Introvert wordt geassocieerd met verlegen en saai, terwijl extravert wordt gekoppeld aan enthousiast en vrolijk. Geen van beide is goed of fout, het is iets wat ieder mens unieke eigenschappen geeft.

Ik ben introvert maar zeker niet verlegen. Dat introverten niet van praten houden is denk ik misverstand nummer 1. Ik hou van praten, ‘small talk’ is alleen niet zo mijn ding. Geef me liever een onderwerp waar ik gepassioneerd over ben, een open-minded persoon of iemand met dezelfde interesses. Bij een introvert staat kwaliteit boven kwantiteit. Dit geldt bij mij vooral op het gebied van vriendschap. Drie goede vrienden betekenen voor mij veel meer dan een groep van 20 vrienden, waarbij je de helft niet eens echt goed kent. Het zelfde geldt voor sociale activiteiten. Ik ben liever met een kleine groep vrienden dan met een enorme groep. Dat we ons op de achtergrond houden tijdens bijvoorbeeld een discussie, betekent niet dat wij geen mening of ideeën hebben. We denken alleen langer na over dingen die wij zeggen en zeggen niet zomaar alles wat in ons opkomt.

Als introvert hoef je niet te denken dat je extravert hoort te zijn, en andersom geldt precies hetzelfde. Je bent zoals je bent en je hoeft je niet anders voor te doen dan dat je bent.

 

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *