Balans vinden met social media

Hoe overleeft een persoon tegenwoordig in de creatieve wereld zonder de kracht van sociale media? Hoe ziet het lezen eruit van iemand zonder Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn? Is het tegenwoordig nog weg te denken, niet enkel in ons persoonlijke leven maar ook in het zakelijke? Dan heb ik het over de generatie van nu en de generaties die volgen.

Ik gebruik al zólang social media dat het voor mij niet meer weg te denken is. Natuurlijk heb ik vaker getwijfeld of ik beter zou zijn zonder. Op mijn 17e verwijderde ik Twitter om het vervolgens weer aan te maken op mijn 19e en ook rond die tijd deactiveerde ik mijn Facebookaccount. Nu ben ik 24 en maak ik nog steeds gebruik van alle social media kanalen en van die, die er zijn bijgekomen: Instagram, Snapchat, Tumblr. Maar ik geloof dat ik nog steeds mijn twijfels heb.

Social media is een geweldige tool. Ik ben ooit naar een lezing geweest van de Dalai Lama. Het publiek kon vragen stellen en ik kan me één vraag nog goed herinneren “Denkt u dat sociale media slecht is en niemand het zou moeten gebruiken”. De Dalai Lama antwoordde daarop met “Zolang het gebruikt wordt met goede bedoelingen, zie ik niet in waarom niet”.  Nu vraag ik mezelf nog steed af; wat zijn dan de goede bedoelingen?

Mijn haat liefde voor social media wordt steeds duidelijker want het is ook mijn baan en mijn baan vind ik super leuk. Ik vind het super  om bezig te zijn met foto’s maken van producten en modellen, Photoshop en het ontmoeten van nieuwe mensen. Maar ik word soms ook erg onzeker van de dingen die anderen posten. Ik kan uren scrollen.. onbewust ben ik alweer 10 stories verder die ik na een uur alweer vergeten ben. Zonde, want met die tijd zou ik ook bezig kunnen zijn met mijn persoonlijke ontwikkeling.

Hoe stom ik het ook vind, sommige posts van anderen doen mij meer dan ikzelf zou willen. Ik kan er geïrriteerd door raken, of jaloers of onzeker. Ik kan het gevoel krijgen alsof ik steeds beter en beter moet worden en dit dus moet laten zien aan de hand van perfecte posts op bijvoorbeeld Instagram. Dit, terwijl ik super goed weet dat niet alles perfect is, niet bij mezelf maar ook zeker niet bij anderen. Ook al lijkt dit vaak wel zo door een telefoon en computerscherm.

‘Balans’ is een woord dat steeds vaker terugkomt in mijn leven. Ik vind social media leuk, zolang het mijn mood maar niet teveel beïnvloed. Dan neem ik gewoon even een break en doe ik iets met vriendinnen of  lees ik een goed boek waardoor ik ook niet de behoefte heb om op mijn telefoon te kijken. Gelukkig weet ik van binnen hoe fijn leven ik heb en hoe dankbaar ik mag zijn met de dingen die ik mag doen en met de mensen die ik om mij heen heb. Dat hoef ik niet te bewijzen aan de buitenkant met hashtags en het perfecte filter.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *