Kunnen jongens make-up dragen?

Benjamin:  Vind het voor een fotoshoot wel kunnen opzich want dan is het voor de foto, maar in het dagelijks leven is het wat vrouwelijks denk ik. Vandaar dat het vaak als gay wordt gezien.

Roos: Ik vind dat iedereen zelf mag beslissen wat hij zij doet ongeacht wat de rest je verteld. Ik heb juist bewondering voor jongens met nagellak. Het is een beetje alsof ze een middelvinger opsteken. Fuck the system mentaliteit en hun eigen ding doen. Doen waar jij blij van wordt is het beste in mijn ogen zolang je anderen er geen pijn mee doet is er niets aan de hand.

Ivan: Ik vind het lichtelijk seksistisch als mannen het niet zouden mogen dragen. Alsof het gender gerelateerd is. Ik vind dat iedereen mag dragen wat hij of zij zou willen. Als een man zich er prettig bij voelt om makeup te dragen en hij daar gelukkiger van wordt dan heeft iedereen daar baat bij. Van chagrijnige mensen word niemand blij. Je ziet dat bij rock veel make-up wordt gedragen, artiesten zoals David Bowie bijvoorbeeld of Jett Rebel die in een jurk staat op te treden. In de hiphop scène begint het ook op te bloeien. Rappers die bijvoorbeeld nagellak dragen of Young Thug die ook jurken aantrekt. Dus tegen mannen zeggen dat ze geen make-up mogen dragen is hetzelfde als tegen baby’s vertellen dat ze niet mogen huilen. Iedereen huilt. Dus trek de jurk aan van je moeder, lak je nagels. Verberg die puist met de foundation van je zusje. Laat die wimpers knipperen en doe dansjes. Veel dansjes. Of luister naar Drake. Dan ben je ook een beetje vrouw.

Susan: Hot. Niet echt zo lang over nagedacht dat ik er een mening van heb gevormd ofzo, haha. Make-up is gewoon voor iedereen, ik vind niet dat het persé alleen voor vrouwen is. Like, waarom zou een kunstvorm gekoppeld moeten zijn aan of je een man of vrouw bent?!

Matin: Ik denk dat alle mannen over een aantal jaar make-up gaan dragen.
Als make up nu ontdekt zou worden dan weet ik zeker dat mannen èn vrouwen
beide make-up zouden dragen. We associëren make-up met iets vrouwelijks
maar dat doen we alleen omdat dat door de tijd heen zo gevormd is. We zijn het nu zo gewend. Maar je doet bijvoorbeeld gel in je haren omdat je jou kapsel dan mooier vindt. Je doet mascara op je wimpers omdat je jouw ogen dan mooier vindt. We hebben het zo ver laten komen  dat het dragen van make-up bestempeld wordt als gay terwijl het niks meer of minder is dan elke andere vorm van uiterlijke expressie.

Erica: Persoonlijk vind ik dat make-up iets universeels is. Iets wat door wie dan ook gedragen kan worden want wie ben jij nou om te zeggen dat iemand niet iets op z’n gezicht mag smeren? Make-up is een manier om je te uiten en jezelf een beetje iets extra’s te geven. En dan moet het niet uitmaken of je nou een man, vrouw (of whatever je wilt zijn) bent.

Wat vinden jullie van mannen die make-up dragen?

Foto door: Bjorn Kay, model: Matin Sultani.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *