5 tips om verantwoord te shoppen

Elke ochtend stond ik voor mijn kledingkast met de gedachte dat ik ‘niets’ had om aan te trekken. Mijn kast liep over van shirtjes, truien en broeken van fast-fashion modeketens. Leuk voor een maandje, maar daarna belandde het weer in de prullenbak. De modeketens weten je zo ver te krijgen dat je steeds meer wilt, en steeds meer kunt kopen. De lage prijzen zijn erg aantrekkelijk, maar hoe groot is het prijskaartje van wat daar tegenover staat eigenlijk? Na het kijken van The True Cost kon ik er niet meer omheen, er moest verandering komen in mijn gewoontes.

Fast fashion wordt eigenlijk zo erg gepromoot als iets goeds, dat men niet snel stilstaat bij de schaduwkanten. Daarom raad ik jullie aan om de documentaire The True Cost te kijken, deze heeft mij echt aan het denken gezet.

Om het overtollig produceren van kleding tegen te gaan, zou je minder moeten kopen. Investeer daarom in basics, die lang meegaan en tijdloos zijn. Het recyclen van kleding is natuurlijk ook een goed idee. Breng jouw oude kleding naar kringloopwinkels of doneer ze aan goede doelen, het leger des heils bijvoorbeeld. Winkelketens staan tegenwoordig meer stil bij duurzame kleding, MONKI maakt bijvoorbeeld grotendeels gebruik van organisch katoen. Vergeet tijdens het shoppen ook geen canvas tasje mee te nemen, plastic tasjes zijn verleden tijd.

Vaak denk ik bij grote problemen in de wereld dat ik er als persoon niet veel aan kan doen. ‘ Zo gaat het nou eenmaal en ik kan daar geen verandering in brengen’. Maar al het groots begint met iets kleins, dus ook jouw kleine veranderingen hebben een positieve invloed op de wereld.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *