4 manieren om kleding te recyclen

Jaarlijks gooit een persoon ongeveer 13 kilo aan textiel weg. Dat staat gelijk aan zo’n 65 shirtjes. De fast-fashion industrie maakt het makkelijker om steeds weer nieuwe kleding te kopen, en om oude kleding gewoon weg te gooien. Door het produceren van nieuwe kleding zijn er dus steeds weer nieuwe grondstoffen nodig, terwijl deze ook hergebruikt kunnen worden. Wij als consumenten kunnen daar heel makkelijk aan meehelpen! Er zijn verschillende manieren om dit te doen:

  1. Lever je oude kleding in bij kledingcontainers van bijvoorbeeld het Leger des Heils. Deze containers kun je overal in de buurt vinden. Zij verkopen deze kleding aan bijvoorbeeld sorteerbedrijven om hun projecten te financieren.
  2. Breng je kleding naar Monki of H&M. Zij zullen de kleding ook doorverkopen aan onder andere sorteerbedrijven. Met de opbrengst steunen zij de projecten van de H&M Foundation en het bedrijf zegt hier zelf geen geld aan te verdienen. Voor het inleveren van oud textiel ontvang je een kortingsvoucher. Dit vind ik wel een beetje krom, aangezien je hierdoor aangezet wordt voor het kopen van nieuwe kleding. Koop daarom bewust, Monki doet bijvoorbeeld veel met organisch katoen.
  3. Breng je kleding naar een kringloopwinkel in de buurt, hier wordt het doorverkocht voor een klein prijsje. Zo hoeft er minder nieuwe kleding geproduceerd te worden en help je mensen die minder te besteden hebben ook nog een handje.
  4. Verkoop de kleding via marktplaats, op een marktje, via United Wardrobe.. er zijn genoeg mogelijkheden.

Door bewuster na te denken en iets meer moeite te doen, kun je dus makkelijk bijdragen aan een betere wereld.

Hebben jullie nog andere manieren om kleding te recyclen? Laat het ons weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *